GESCHIEDENIS

DE GESCHIEDENIS

van de stolpersteine / struikelstenen

Stolpersteine in Nederland en België

De ‘Stolpersteine’ die tot op heden in Nederland en Belgiл geplaatst zijn, zijn bijna allemaal voor Joodse slachtoffers. In de oude kern van Borne werden op 29 november 2007 twintig ‘Stolpersteine’ op zes locaties geplaatst. Dit was voor Nederland de primeur.

Op 20 april 2009 werden in Sneek de eerste stenen door Gunter Demnig geplaatst en op 29 april 2009 volgden in Glanerbrug vijf stenen voor de familie Leman en voor Rosa de Swaan-Frankenhuis.

In Amsterdam werden op 4 mei 2009 ‘Stolpersteine’ geplaatst in de stadsdelen Bos en Lommer, Westerpark, Zuideramstel (op de Amstelkade voor Han Hollander en zijn echtgenote) en Oud-Zuid (in de Gerrit van der Veenstraat, v/h Euterpestraat).

In Weesp plaatste Gunter Demnig op 6 mei 2009 in diverse straten van de binnenstad en (als alternatief) voor de Weesper Synagoge 56 ‘Stolpersteine’. Ook in Eindhoven (Psychiatrisch Ziekenhuis De Grote Beek 24 stuks op 10 mei 2009), Almelo, Borne, Doesburg, Zaandam, Haarlem en Leiden, alsmede in Antwerpen en Brussel heeft de kunstenaar tussen 2 en 13 mei 2009 stenen in de trottoirs aangebracht.

In april 2010 worden ‘Stolpersteine’ gelegd in Holten, Haaksbergen, Tilburg, Roosendaal, Werkendam, Tiel, Rotterdam, Utrecht, Hilversum, Leeuwarden en Haren. Het Olympisch Stadion coцrdineert het leggen van stenen in Amsterdam en Utrecht voor de Joodse turnsters die op de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam goud wonnen.