GUNTER  DEMNIG

Gunter Demnig


Gunter Demnig (Berlijn, 27 oktober 1947) is een Duitse beeldend kunstenaar, die bekend is geworden door zijn actie Stolpersteine.

Zijn leven

Gunter Demnig groeide op in Nauen en Berlijn. In 1967 ging hij kunstpedagogie studeren aan de Hochschule fьr Bildende Kьnste in Berlijn. Van 1969 tot 1970 gevolgd door een studie industrieel design. Van 1971 tot 1974 zette hij zijn studie kunstpedagogie voort aan de kunstacademie van Kassel.

In 1974 begon Demnig met de studie vrije kunst aan dezelfde universiteit bij Harry Kramer, die hij vanaf 1977 voor twee jaar opvolgde in de studierichting Planung, Bauleitung und -ausfьhrung in der Denkmalsanierung. Van 1980 tot 1985 was Demnig wetenschappelijk medewerker in de studierichting kunst aan de Universiteit van Kassel.

Vanaf 1985 werkte hij in zijn atelier in Keulen aan meerdere kunstprojecten in samenwerking met onder andere de Moltkerei-Werkstatt en Kunstraum Fuhrwerkswaage en sinds 1994 met het IGNIS-Kulturzentrum.

Van 1996 tot 1999 was het dramatische oratorium “De muren van Jericho” met geluidsbeelden op muziek van Werner Raditschnig in Salzburg (Kollegienkirche), Klagenfurt (Artists House), Českэ Krumlov (Egon Schiele Art Center), Keulen (Domforum van de Dom van Keulen) , Millstatt (International Music Festival in de kerk) in een enscenering van Herbert Gantschacher, een productie van ARBOS – Society for Music and Drama. Van dit project is ook een live-opname van de Oostenrijkse omroep en een audio-cd (ARBOS 04).

Project Stolpersteine

Um den Stein lesen zu kцnnen, muss man sich vor dem Opfer verbeugen (Gunter Demnig)

Zijn bekendste project is evenwel de door hem gestarte actie Stolpersteine (herinneringstekens voor alle slachtoffers van het Nationaalsocialisme).

1990 – Actie in Keulen ter herinnering aan de deportatie van Sinti en Roma
1993 – Ontwerp actie Stolpersteine
1996 en 1997 – Eerste (min of meer illegale) Stolpersteine in Berlijn-Kreuzberg en Keulen
2000 – De officiлle start van het Project Stolpersteine

Prijzen en onderscheidingen

– Op 27 januari 2005 werd Gunter Demnig ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de bevrijding van het Concentratiekamp Auschwitz (1945) in  Berlijn onderscheiden met de Obermayer German Jewish Award
– Op 4 oktober 2005 ontving Demnig in de Orangerie van Slot Charlottenburg voor het Project Stolpersteine de hoge Duitse onderscheiding, de Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland.
– Op 20 augustus 2006 ontving Demnig het Alternative Kцlner Ehrenbьrgerschaft, waarmee hij na pastoor Franz Meurer uit Keulen-Vingst de tweede Kцlner is die deze onderscheiding kreeg.
– In 2007 ontving Demnig de Giesberts-Lewin-Preis van de Keulse Gesellschaft fьr Christlich-Jьdische Zusammenarbeit.
– Op 23 mei 2008 werd Demnig door de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schдuble en de Minister van Justitie Brigitte Zypries onderscheiden met de benoeming tot ambassadeur voor democratie en tolerantie (Botschafter fьr Demokratie und Toleranz)

Neem contact met ons op